Mijn 5 favoriete ingrediënten om brood mee te maken
Om heerlijk brood te bakken kies je de allerbeste ingrediënten die je kan kopen.
Nieuwe en oude granen, of glutenvrij?
Maar wat is goed en waar koop je zoiets?
Ik deel vandaag mijn 5 favoriete ingrediënten met je.
Het was nog moeilijk kiezen.
Al die meel en bloemsoorten uit alle delen van de wereld.
De keuze is reuze!
Deze 5 heb ik altijd in mijn keukenkastje staan.
Zodat ik wanneer ik de kriebels krijg snel aan de bak kan.
Franse bloem T65 - biologisch
Franse bloem is bloem van een harde tarwesoort.
Het groeit in een warm klimaat en heeft 12% eiwit.
Hét recept voor veel gluten, die bovendien super elastisch zijn.
T65 bloem is wit gelig door het kleine beetje zemelen die er nog in zitten.
Je maakt er heerlijk ambachtelijk desembrood mee, stokbroden en ciabatta´s.
Koop deze Franse bloem T65 voordelig in een grotere verpakking.
Want met deze bloem is brood bakken een feestje.
Pizzabloem tipo 00
In Italië weten ze wel wat lekker is.
Deze meest fijn gemalen en gezeefde Italiaanse bloem heeft 12% eiwit.
Het is gemalen van een zachte tarwesoort met elastische glutenvormende eiwitten.
Je hoeft er niet zoveel water op te zetten.
Een hydratatie van 60% is al prima.
Deze fijne dubbel nul bloem geeft een zijdezacht en elastisch deeg.
De perfecte bloem om een rijkelijk belegde pizza of focaccia mee te maken!
Manitoba bloem
Manitoba wordt wereldwijd door (thuis-)bakkers erkend als een kwalitatief top graan.
Het is een harde tarwesoort die van oorsprong uit de provincie Manitoba (Canada) komt.
Inmiddels wordt het ook met succes in Europa verbouwd.
Deze sterke bloem heeft veel én kwalitatief zeer goede glutenvormende eiwitten (13%).
Je bouwt er dus een zeer sterk deeg mee.
Uitermate geschikt voor verrijkt en gevuld deeg.
Denk aan brioches, panettone en bladerdeeg.
Maar maak er ook eens een lang gerijpt zuurdesembrood mee.
Want wat een mooi open kruim geeft Manitoba!
Geniet van de rijke aroma´s!
Rode Wintertarwe volkorenmeel
Volkorenmeel van een oude graansoort van Nederlandse bodem.
Niet bio, maar wel duurzaam geteeld door Slaege in de Achterhoek.
Absoluut mijn favoriete meel.
Ik smokkel het zelfs mee in mijn handbagage terug naar Spanje.
Mooi paarsrood van kleur die nog intenser wordt na het bakken.
Geeft een donker kruim zonder mout te hoeven gebruiken.
Met 14% eiwit een dorstig graan ook.
Je kan er dus lekker veel water op kwijt!
Het geheim van luchtig en lang houdbaar brood!
Geschikt om vloerbrood mee te bakken.
Door de sterke eiwitten heb je geen bakblik nodig!
Boekweitmeel - biologisch
Boekweit is een pseudograan; zaad van een plant dat wordt gebruikt als graan.
De naam boekweit is een samentrekking van boek (oude vorm van het woord beuk) en weit (oude naam voor tarwe).
Het is van nature 100% glutenvrij.
Van gemalen boekweitgrutten maak je geweldig lekker brood.
In de glutenvrije broodcursus voeg je geroosterde en gewelde boekweitgrutten toe aan het deeg.
Wat een smaakexplosie!
Ik maak er ook in een handomdraai pannenkoeken mee.
Onze kleinzoon is er dol op! Zo uit het vuistje!
Of voeg 20% boekweitmeel toe aan een deeg met sterke bloem.
De mogelijkheden zijn eindeloos.
Zoek je nóg meer ingrediënten om aan de bak te gaan?
Neem dan een kijkje mijn etalage.
https://debroodbakschool.nl/shop/
Geniet van de broodbakreis!
Warme groet,
Marije.
Deze meel bevat een aantal affiliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Kost jou niets extra's en mij help je ermee meer mooie broodbakavonturen met jou te delen.