Het recept van glutenvrije bananenbrood vol bessen en noten ken ik uit mijn broekzak, zo vaak heb ik deze al gemaakt. Jaren geleden las ik een recept voor blueberry bananenbrood op het blog van Vegadutchie - nu Jo-lyn. En sindsdien bak ik dit glutenvrije bananenbrood zeker eens per maand en ben ik eraan verslaafd. Het is eigenlijk meer een lekkere cake dan brood, maar ik wilde deze lekkernij toch graag met jullie delen.
Met dit recept kan je ook fijn variëren. Ik maak deze ook vaak met speltbloem of speltmeel. Kies zelf de meelsoort, bessen en de noten die je het allerlekkerst vindt of wat je toevallig in huis hebt. Dit recept bevat al mijn favoriete ingrediënten en is ook nog eens suiker- en lactosevrij. Bovendien laat het zich prima invriezen in plakjes. Zo heb je altijd iets lekkers achter de hand, als het tenminste je vriezer haalt… Want dit glutenvrij bananenbrood is echt onweerstaanbaar!
Ingrediënten glutenvrij bananenbrood
- 4 rijpe bananen (gespikkeld)
- 120 gram eieren of 20 gram chiazaad geweld in 100 gram water
- 75 gram kokosolie, gesmolten
- 50 gram agavesiroop of dadelsiroop
- 20 gram appelazijn
- 200 gram glutenvrij meel of speltmeel (dit is niet glutenvrij)
- 3 gram bakingsoda
- 3 gram bakpoeder
- 3 gram vanillepoeder
- 3 gram zout
- 50 gram walnoten, fijngehakt
- 100 gram bosbessen of frambozen, bevroren kan prima
Bereidingswijze glutenvrij bananenbrood
- Bekleed een cakevorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 175 graden (boven en onder warmte).
- Prak 3 bananen helemaal fijn in een grote schaal (de 4de is voor decoratie). Mix de eieren, kokosolie, agave- of dadelsiroop en appelazijn erdoor met een staafmixer tot een gladde egale massa.
- Meng in een andere kom meel, bakingsoda, bakpoeder, vanillepoeder en zout door elkaar.
- Spatel de droge ingrediënten door de natte tot een glad lobbig beslag. Niet teveel of te wild roeren, wanneer alles gemengd is is het goed.
- Meng als laatste de bessen of frambozen en de gehakte walnoten er voorzichtig door.
- Schep het beslag in de bakvorm met bakpapier. Halveer de overgebleven banaan in de lengte en leg deze op het beslag. Bestrooi optioneel met nog wat walnoten.
- Bak het bananenbrood circa 55 minuten op 175 graden.
- Haal uit de oven wanneer een satéprikker na het er in steken er droog uitkomt. Zo niet dan nog een aantal minuten in de oven laten.
- Als ie gaar is mag ie eruit en dan nog even 10 minuten in de vorm laten afkoelen.
- Leg het glutenvrij bananenbrood daarna zonder bakpapier op een rooster met een theedoek erover tegen het uitdrogen.
Dit glutenvrije bananenbrood is te onweerstaanbaar om te wachten tot het helemaal is afgekoeld. Je kan nu best alvast een stukje testen, proeven of ie goed gelukt is 😉 Snijd een stukje glutenvrij bananenbrood af en serveer bijvoorbeeld met kokoscreme. Ook lekker als tussendoortje, maar eigenlijk kun je mij hier elk moment van de dag blij mee maken.