Hoe krijg je een knapperige korst?
Cursist Sabine mailde me met het volgende: “De korst van mijn witbrood is heerlijk knapperig wanneer het net uit de oven komt. Maar wanneer het brood is afgekoeld is het best zacht geworden. Wat kan ik daar aan doen?”
Tijdens het bakken wordt de korst krokant, doordat er water verdampt.
Tijdens het afkoelen trekt de droge knapperige korst juist weer water uit de lucht aan.
Daar doe je niks aan, het is een natuurlijk proces.
Er zijn zogenaamde krokantpoeders op de markt. Maar zoals je weet ben ik niet van de toevoegingen in brood. Want je kan het ook anders aanpakken.
Hou jij van een knapperige korst?
Bak dan brood met een dikkere korst (minder heet en langer bakken). Een dikkere korst blijft langer knapperig. Want het vocht in de lucht kan minder goed doordingen door een dikke korst. En bovendien droogt een brood met een dikke korst minder snel uit.
Wil je zachte korst weer knapperig krijgen?
Voor wie krakende sneetjes brood wil snijden heb ik de volgende tip: Leg je brood 7 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C en en de korst is weer net zo knapperig als toen ie nèt uit de oven kwam!
Broodje Aap: besproei brood met water
Sprayen met een plantenspuit heeft geen zin. Je kan nadat het brood gebakken is GEEN WATER meer toevoegen aan je brood. Door het verwarmen (oppiepen) in een hete oven zal de korst vanzelf weer knapperig worden en de waterkristallen gaan
Voor een écht knapperig brood uit eigen oven kun je zelf aan de bak 🙂 Met maar 4 natuurlijke ingrediënten. In de online cursussen leer je ambachtelijk brood bakken zonder chemische broodverbeteraars. Door veel water op je deeg te zetten, krijg je een luchtig en lang houdbaar brood. Heb je een van de broodbakcursussen al uitgeprobeerd? https://debroodbakschool.nl/cursussen/