Is er verschil tussen verse gist en gedroogde gist?
De Broodbakschool
1 min

Is er verschil tussen verse gist en gedroogde gist?

1 min

Gist komt in heel veel alledaagse producten voor. Zo wordt voor het bereiden van bier en wijn Saccharomyces Cerevisae gebruikt. Dat is precies dezelfde gist die bakkers iedere dag gebruiken bij het bakken van brood. Bakkersgist is als verse gist, gedroogd en in instant-vorm verkrijgbaar.

Gedroogde gist of instant gist

Instantgist blijft zeker een jaar goed. Wel moet je zorgen dat je het goed luchtdicht afsluit, want vocht in de omgeving kan de gist al aan het werk zetten. Maar van vocht heb je met die handige 7 grams zakjes geen last van.

Het voordeel van droge gist is dat het veel langer houdbaar is dan verse. Bewaar luchtdicht op een droge en koele plaats, bijvoorbeeld in de koelkast. Instant gist hoeft niet eerst opgelost te worden, maar kan direct aan het deeg worden toegevoegd. 

Goed om te weten is dat alle ‘gedroogde’ gist die in de supermarkt wordt verkocht (in de zakjes van 7 gram) eigenlijk instant gist is. De klassieke gedroogde gist wordt eigenlijk nog zelden gebruikt in Nederland. Bij onze zuiderburen komt het nog wel voor hoorde ik laatst van een van mijn cursisten.

Verse gist

Verse gist is in België juist weer heel erg in trek. Hier in Spanje trouwens ook (zie foto bovenaan deze blogpost). Hier zijn het kleine blokjes die je gemakkelijk voor kleine boterblokjes zou kunnen verwarren. Dat leverde bij Ik vertrek onlangs een hilarische scène op. De gasten van een B&B kregen verse blokjes gist in plaats van boterblokjes voorgeschoteld. Oeps!

In Nederland moet je er echt naar zoeken. Zelden te koop bij supermarkten, maar voornamelijk bij de Mediterrane Toko´s. En je zou het bij je bakker om de hoek kunnen vragen.
Verse gist bewaar je trouwens altijd in de koelkast of in de vriezer. Én verse gist moet je binnen 2 weken gebruiken. Anders gaat de fut eruit. In de vriezer gaat het maanden mee. 

Voorkeur voor vers of instant?

Wat je voorkeur heeft is heel persoonlijk. Er zijn mensen die de smaak van verse gist lekkerder vinden. Dat ervaar ik zelf niet echt. In zowel verse als instant gist is het de eencellige Saccharomyces cerevisiae die verantwoordelijk is voor de rijskracht van je deeg. 

Het is belangrijk om te weten of er droge of verse gist bedoeld wordt in een recept. Van verse gist heb je bijna 3x zoveel nodig namelijk. Gangbaar gebruik van instant gist in brood is 1,4% van het meel/bloem gewicht. Dat is 7 gram instant gist op 500 gram bloem of meel. Is je gist vers dan gebruik je 4% van het bloemgewicht. Dat is in dit voorbeeld 20 gram.

Trek gekregen in een lekker broodje? Alle lekkere luchtige broodrecepten op dit blog gemaakt met gist vind je hier.

Heb jij voorkeur voor instant gist of liever vers?

Reacties