Desembroden lekker luchtig
De Broodbakschool
1 min

Hoe jij terwijl je slaapt heerlijk brood maakt

1 min

Het was gisteren in mijn bakkerij weer volle bak met Nederlandse thuisbakkers die hier in de regio wonen.
Ze kwamen langs om samen met mij desembrood te bakken. 

Er is tijdens de workshops voldoende tijd om vragen te stellen.
Leon, èèn van de deelnemers, had eens gelezen dat brood meer smaak krijgt als je het een nacht in de koelkast laat overnachten.
En vroeg me of dat waar was en hoe dat kon.

Nou dat klopt helemaal!
Een deeg met een zogenaamde lange fermentatie bevat veel rijkere aroma´s dan deeg dat heel snel rijst.
Maar het (desem-)deeg wordt in de koelkast ook zuurder.
Doordat azijnzuurbacteriën beter gedijen bij lagere temperaturen. 

Het is echt een kwestie van smaak.

Om de koelkastmethode toe te passen gebruik je weinig desem en/of heel weinig gist.
Anders kan je deeg de volgende ochtend in de koelkast overrezen zijn. 

En je moet weten dat niet alle graansoorten even geschikt zijn om een lange fermentatie aan te kunnen.
Met sterke tarwe zit je altijd goed.
Bij granen met zwakke gluten of glutenvrije meelsoorten pas je het best een andere methode toe om een rijker aroma te verkrijgen.

Ik maak zelf graag een aromatisch brood met een voordeeg, met desem of met weinig gist.
Een voordeeg maak je de avond tevoren en laat je op kamertemperatuur overnachten.
De volgende ochtend maak je einddeeg en dat brood bak je diezelfde dag.

In de desemcursussen en de glutenvrije cursussen ontdek je hoe je dat met succes doet.

Heel traditioneel dus eigenlijk! In de oudheid hadden ze ook geen frigo 😜

De smaakbeleving door lange fermentatie is echt top!
De aroma´s die dan vrijkomen zijn geweldig!
Alleen daarom al bak ik graag zelf brood!

Welk brood bak jij graag?

Warme groet,

Marije.

PS: Ik haal mijn recept inspiratie van over de hele wereld.
Zo ben ik geabonneerd op een Australische newsfeed.
Daar vind ik vaak verrassende recepten.
Maar kijk nou wat ik vandeweek tegenkwam.
Een recept voor speculaas?!
Nou daar kun je me altijd voor wakker maken!
Klik hier voor het Australische recept 

PS2: Heb je de nieuwste broodcommercial van de ALDI al gezien?
Klik hier om te bekijken.
De claim is dat de kwaliteit goed is.
Vers gebakken, gemaakt van Nederlandse tarwe, maar dan goedkoper.
Natuurlijk wel.
Nou dat ga ik de aankomende week zelf eens uitproberen.
Ben vanaf donderdag in Amsterdam.
Vertel je dan ook waarom ik in Nederland ben! 😊

Reacties