Marije eet croissant in Amsterdam
De Broodbakschool
3 min

Lijstjestijd! 10 populairste broodposts 2024

3 min

Wow, het is weer tijd om de balans op te maken.
Ik heb een zwak voor lijstjes aan het eind van het jaar.
Altijd leuk om te ontdekken wat dit jaar de top 10 is van de meestgelezen blogposts.

In 2024 waren er 482.535 bezoekjes aan website van De Broodbakschool.
En liepen er meer dan 10.000 thuisbakkers rond om heerlijk brood te bakken.
Dat is toch ongelooflijk

Thuisbakkers van over de hele wereld die inspiratie en kennis opdoen…
En daar ben jij er 1 van! Leuk hè?!

Het blijkt dat een aantal blogposts er met kop en schouders bovenuit steken.
We delen vandaag de top 10 meest bekeken blogposts van 2024 met je. 
En tellen af van 10 naar 1....

#10. [TRUC] Kleine Hoeveelheden afwegen zonder Precisie Weegschaal

Wij bakkers zij niet van lepeltjes en snufjes.
Meten = weten.
Maar hoe deden ze dat dan vroeger?
Toen waren er geen digitale fratsen.
En bakten we iedere dag geweldig brood.
Dus het kan wel zonder precisieapparatuur, maar we zijn vergeten hoe.
Maar dat is na het lezen van dit blog voorgoed verleden tijd..
We delen twee handige trucs met jou.
https://debroodbakschool.nl/truc-kleine-hoeveelheden-nauwkeurig-afwegen-zonder-precisie-weegschaal/

#9. Is er verschil tussen verse gist en droge gist?

Gist komt in heel veel alledaagse producten voor. Zo wordt voor het bereiden van bier en wijn Saccharomyces Cerevisae gebruikt. Dat is precies dezelfde gist die bakkers iedere dag gebruiken bij het bakken van brood. Bakkersgist is als verse gist, gedroogd en in instant-vorm verkrijgbaar. Is er verschil, en hoe gebruik je het? Lees er over in deze blogpost:
https://debroodbakschool.nl/verse-gist-versus-gedroogde-gist/

#8. Hoe gebruik je een bakkersmesje?

Vroeger maakte iedereen zelf dagelijks brood. Je maakte thuis je eigen deeg en liet het daar rijzen. Eenmaal voldoende gerezen bracht je jouw deeg naar een centraal gelegen bakplaats in het dorp. Om na het bakken te kunnen zien welk brood van jou was, sneed je je brooddeeg in met een voor jou familie specifiek patroon. Dat insnijden doe je met een lame (spreek uit : leem). Dat is bakkerstaal voor een scherp mesje waarmee je de deegspanning doorsnijdt. Inmiddels bakken we ons brood in onze eigen oven. Maar het insnijden doen we nog steeds. Waarom eigenlijk? En hoe doe je dat?
https://debroodbakschool.nl/deeg-insnijden-met-een-bakkersmesje-lame/

#7. Het perfecte brood bakken in de broodbakbol
Een broodbakbol. Een hele mond vol b´s. De bbb is de laatste jaren erg populair geworden bij thuisbakkers. Maar wat is een broodbakbol? Hoe bak je met een broodbakbol? En is het voor jou als enthousiaste thuisbakker een onmisbaar bakgereedschap?
https://debroodbakschool.nl/perfect-brood-bakken-in-de-broodbakbol/

#6. Waarom is mijn brood kruimelig?
"Waarom is mijn speltbrood kruimelig?", schrijft Cornelieke Baak, één van de cursisten van het eerste uur in De Broodbakschool. Het is mij ook al een aantal keren overkomen. Je bent zeker niet de enige! Het is een probleem dat veel bakkers hebben, zelfs de professionals. Hoog tijd om dit kruimelige onderwerp eens bij de lurven te pakken. Dit is een lange blogpost, dus pak er een kopje thee of iets sterkers bij. Geniet ervan.
https://debroodbakschool.nl/waarom-is-mijn-brood-kruimelig/

#5. Warme plekjes om brooddeeg te laten rijzen

We krijgen vaak de vraag of je de kom met deeg ook afgedekt in de zon of in de vensterbank achter glas kan zetten om te rijzen. Daar kunnen we kort over zijn. Dat is geen goed idee. Het deeg wordt dan al snel te heet, met ontploft deeg tot gevolg. Maar waar laat je dan je deeg in huis het beste rijzen? En welke temperatuur is daarbij ideaal?
https://debroodbakschool.nl/warme-plekjes-brooddeeg-rijzen/

#4. Waarom en hoe gebruik je een rijsmandje?

Een rijsmandje is een onmisbaar hulpmiddel in de keuken van de enthousiaste thuisbakker. Het is bedoeld om je deeg in te laten rijzen, niet om in te bakken. Een rijsmandje geeft je goed gevormde deeg steun tijdens de tweede rijs zodat je deeg mooi omhoog kan rijzen. Bovendien zorgt het ervoor dat je deeg niet afkoelt. Ook geeft de spiraalvormige afdruk je brood een geliefd ambachtelijk Frans karakter. En er is nog VEEL MEER te vertellen over een rijsmandje. Je leest er alles over in deze blogpost.
https://debroodbakschool.nl/waarom-hoe-gebruik-je-een-rijsmandje/

#3. Handig tijdschema voor het rijzen van brooddeeg

Hoelang is de rijstijd eigenlijk? Een prangende vraag die veel beginnende thuisbakkers bezighoudt. Daar is niet eenduidig antwoord op te geven. Want tijd is slechts één van de vele variabelen bij de ontwikkeling van brooddeeg. Wist je dat je met broodbakken de tijd naar je hand kan zetten? Dan hoef jij niet midden in de nacht op om toch een heerlijk vers broodje te bakken.
https://debroodbakschool.nl/handig-tijdschema-rijzen-van-brooddeeg

#2. De bakkersformule, handig & makkelijk

“Kan ik gist vervangen door desem?” vraagt André me in een mail. Een goede vraag en het antwoord is JA. Daar is zelfs een handige formule voor. Een warme bakker rekent alles uit in percentages. Over de hele wereld is dat hetzelfde. Er is afgesproken onder bakkers dat de hoeveelheid meel en bloem altijd 100% is. Het berekenen van de hoeveelheden van elk ander ingrediënt is hierdoor heel simpel. Dat noemen we de bakkersformule.
In deze blogpost ontdek je hoe de bakkersformule werkt (met twee heel eenvoudige voorbeelden).
https://debroodbakschool.nl/bakkersformule-handig-makkelijk/

En met stip bovenaan! De meest gelezen blogpost gaat over jouw desemstarter!

#1. De 12 Meest gestelde vragen over desemstarter

“Ik heb geen roggemeel in huis, kan ik ook meel van een ander graan gebruiken? Ik zie geen bubbels, wat doe ik verkeerd? Mijn starter ruikt naar nagellak, moet ik opnieuw beginnen? Je leest het antwoord op deze en 9 andere prangende vragen in deze bubbelende blogpost.
https://debroodbakschool.nl/12-vragen-desemstarter/

Heb jij ook een broodbakvraag?

Stel ‘m hieronder en wie weet staat jouw vraag volgend jaar in de top 10.
Geniet van je bakavobturen!

Marije Hanna Berghuis

Broodbakinspirator.

Reacties