Mijn allereerste jeugdherinnering met betrekking tot bakken is de geur van verse speculaasjes. Ze werden dagelijks gebakken bij bakkerij Reedijk in Zuidland, op nog geen 200 meter van mijn geboortehuis vandaan. Als driejarig meisje mocht ik van de bakker de restjes van het speculaasdeeg eten. Wat een feest!
Ook nu nog heb ik een zwak voor recepten met speculaas. Een vers gebakken sneetje zuurdesembrood, beetje boter en dan drie zelfgebakken speculaasjes erop ... mij kun je ervoor wakker maken!
Mijn liefde voor ambachtelijk brood bakken is in de loop der jaren gegroeid. Nadat ik zeven heerlijke jaren werkzaam was als financieel manager bij Tony’s Chocolonely, werkte ik als freelance producer bij een aantal Nederlandse televisieproductiebedrijven. Meer dan 15 jaar lang maakte ik televisieprogramma's, documentaires en bedrijfsfilms voornamelijk over eten.
Ik was onder andere productieleider van het televisieprogramma BROOD. Dit programma ging over de kunst van het brood bakken in Europa. Hoofdrolspeler Robèrt van Beckhoven - de enige Meester Patissier én Boulanger van Nederland - ontstak in mij het vuur waarmee ik tot op de dag van vandaag mijn broden bak.
Levine heeft 4 boeken over brood bakken geschreven. “Tijden in een recept zijn een indicatie, het deeg is altijd leidend, frutsel niet teveel aan je deeg, zoveel bakkers, zoveel manieren…“, aldus de koningin van het bakken van brood uit je eigen oven.
Robért is in het echt net zoals op tv, heel hartelijk en goedlachs. "Schoon en netjes werken, dan heb je rust in je hoofdje!" Nog iets wonderlijks: deeg blijft helemaal niet aan zijn handen plakken! De Hand van de Meester, zullen we maar zeggen.
"Zeikslap deeg, optieften, bijwassen, houterig bakken, koppig deeg..."
Ik heb heel wat bakkerstermen geleerd van enthousiasteling en desembakker Edwin.
Én dat er geen gluten zitten in meel of bloem maar dat die ontstaan!
Dankzij televisieprogramma's zoals Heel Holland Bakt en andere bak/kook-programma's is bakken populairder dan ooit. Toch zie ik om mij heen dat hobby- en thuisbakkers vooral veel zoete baksels, zoals taarten en cakes maken. Of gebruik maken van een broodbakmachine.
Het ambachtelijk bakken van brood wordt over het algemeen nog gezien als 'moeilijk' en een vak apart. Dat is zonde, want echt iedereen kan leren hoe je ambachtelijk brood kunt bakken. Met een beetje kennis en vaardigheden heb je in een handomdraai een vers gebakken brood op tafel.
Ontdek zelf hoe jij met succes ambachtelijk brood kunt bakken
Mijn passie voor brood bakken is zó groot, dat deze over landsgrenzen gaat en met mijn bakkersvuur thuisbakkers van over de hele wereld aansteek. Mijn man Ruud en ik kneedden met zijn regisseurs carrière en mijn ervaring als televisieproducer, mijn beste baksel tot nu toe: de allereerste Nederlandstalige online broodbakschool!
In deze online broodbakschool maak ik het voor iedereen mogelijk om te leren hoe je met succes ambachtelijk brood kunt bakken.
Marije is geweldig! Een sympathieke dame vol passie die haar vak verstaat. Ik heb van haar een goed brood leren bakken.
Echt absoluut een aanrader!
Chris
En dan ben je plots een brood aan het bakken. IK?? Ja, zelfs de familie was verbaasd.
Nu kan ik dus een brood bakken, dankzij de geduldige uitleg van Marije.
Anouk
Bob
Wat is jouw passie voor brood en welk soort brood wil je het liefste bakken? Bekijk deze website en het uitgebreide assortiment aan broodbakcursussen die voor je klaar staan in de broodbakschool. Laat me per meel weten waar jij tegenaan loopt of waar ik je mee kan verblijden.
Ik leer je namelijk graag alle fijne kneepjes hoe je zelf het lekkerste ambachtelijk brood kunt bakken.
Het lijkt me fantastisch om samen met jou aan de bak te gaan! Doe je mee?