7 insectenplagen die graan teisteren
Stel je eens voor: Je wandelt door gouden graanvelden.
Korenaren wiegen rustig mee op de bries.
In dit vredige tafereel huizen echter talloze insecten.
Insecten die in plagen een angstaanjagende bedreiging vormen voor de kostbare graanoogst.
In dit blog ontdek je zeven van de meest gevreesde insectenplagen die graan kunnen teisteren.
Gedurende alle vier stadia van hun ontwikkeling: ei, larve, pop en volwassene vormen ze een bedreiging.
Ook voor jou.
Ze kunnen in no-time alle zakken meel in jouw keukenkastje ruïneren.
Zo ook bij cursist Lisette. Ik ontving een email van haar met dit prangende probleem.
Ik heb een probleempje met mijn zak met meel.
Sinds vorige week heb ik ontdekt dat er in sommige meelbussen een soort meelluizen zit.
Ik had dit meel net gehaald bij de molen en het zat in afgesloten bussen.
Maar het zat ook in meel dat ik een maand geleden heb gekocht.
Ik heb mijn kasje al helemaal gesopt en even gespoten
En eigenlijk maak ik alles eigenlijk wel goed schoon.
Nu dacht ik alles onder controle te hebben maar vond ik het toch weer in een nieuwe afgesloten zak van de molenaar. Hoop dat jij weet hoe dit kan of hoe ik dit kan voorkomen.
Voordat je een aanvalsplan opstelt, daarover straks meer, is het handig om te weten tegen wie je precies vecht.
7 plagen die graan teisteren
Snuitkever (Curculionoidea): Deze kevers herken je aan hun opvallende snuit, en zijn berucht om hun schadelijke impact. Ze boren kleine gaatjes in de graankorrels en leggen daar eieren die ze afdekken met een soort gel. Zo'n 4 weken lang eten ze de korrels van binnenuit op en laten een holle leeggegeten korrel achter. Snuitkevers leven zo'n 8 maanden en zijn moeilijk te verslaan. Een volwassen vrouwtje kan wel 250 eieren leggen.
Kleine graanboorkever (Rhyzopertha): Met hun kop verscholen onder hun borstkas, kunnen deze kevers goed vliegen. Ze creëren ook 'schotgaten' in de graankorrels, waardoor ze het graan verwoesten en stapels graanstof achterlaten. De mannetjes zorgen met hun feromonen voor een zoete, muffe geur in het graan. Hoewel ze maar twee maanden leven, kunnen de vrouwtjes in die korte tijd tot 500 eieren leggen.
Rijstmeelkevers (Tribolium spp.): Deze kevers hebben lichtrode tot gele markeringen op hun vleugels en staan bekend om hun vliegkunsten. Ze beginnen hun schadelijke werk vaak op het veld, maar richten de meeste schade aan tijdens de opslag. Deze kevers kunnen zich omdat ze vliegen gemakkelijk verspreiden en een hele graanoogst ruïneren.
Graanklanders of graanschuurkevers (Sitophilus granarius): Deze kleine kevers, zonder vleugels of markeringen, zijn vaak te vinden in opslaglocaties. Omdat deze kevers niet vliegen, komen deze plagen veel voor op de opslaglocatie. Ook besmetten ze de gehele keten in het graantransport. Silo’s, vrachtwagens en vrachtschepen worden tegen deze insecten behandeld.
Getande graankever (Oryzaephilus): Deze insecten hebben zaagtandachtige uitsteeksels aan de zijkanten van hun borstkas en lijken op kakkerlakken. Ze kunnen worden aangetroffen in haver, tarwe, gerst en diervoeders. Getande graankevers leven 6 tot 8 maanden. Ze kunnen snel groeien in opslaglocaties. Waar ze groepen vormen die 'hotspots' in het graan veroorzaken.
Kleine meeltor (Tribolium confusum) & Rode meelkever (Tribolium castaneum): In het Engels en Latijn wordt de kleine meeltor Confused Flour Beetle genoemd. Niet zo verwonderlijk. Want deze platte, roodbruine kevers lijken sterk op elkaar. Kleine meeltorren zijn loopinsecten en kruipen over de vloer. Rode meelkevers daarentegen kunnen goed vliegen. Beide soorten insecten voeden zich met gebroken of beschadigde granen en kunnen tot 18 maanden oud worden. Ze vervuilen de graanopslag met afgevallen huid en uitwerpselen. En zorgen zo voor een vieze geur en smaak en soms roze kleur van het graan.
Indische meelmot (Plodia interpunctella): Deze kleine bruinachtige mot is te herkennen aan de roodbruine koperachtige glans op hun vleugels. Als larve tref je ze kronkelend aan in het graan. De larven van de Indische meelmot laten een dicht spinnenachtig web achter. Larven van deze mot zijn echte veelvraten. Hun ontwikkelingscyclus duurt tussen de 6 en 8 weken. Ze kunnen in no time een graanoogst verpulveren.
Nu weet je welke 7 insectenplagen graan kunnen teisteren.
Welke ben jij wel eens in je keukenkastje tegengekomen?
Benieuwd wat er in jouw zak meel zit?
Bekijk hier de volledige insect-id
https://www.bugfreegrains.com/insect-id
Hoe je keuken kevers kunt voorkomen?
Je leest het in deze blogpost!
https://debroodbakschool.nl/hoe-je-keuken-kevers-kunt-voorkomen/
Hint: het is eenvoudiger dan je misschien denkt.
fotocredit: Whole Grains Counsil