Ken jij de handige bakkersformule?
Brood bestaat in beginsel uit bloem en/of meel, water, rijsmiddel en zout.
En een HOOP LIEFDE en geduld. Maar hoeveel heb je van elk ingrediënt nodig?
Anders dan de kok die rekent met handjes en snufjes, gaat de warme bakker uit van grammen en percentages.
De hoeveelheid meel en bloem is altijd 100%.
Elk ander ingrediënt drukken we uit in een PERCENTAGE.
Dat noemen we de bakkersformule.
Het berekenen van de hoeveelheden is hierdoor HEEL SIMPEL.
Met de bakkersformule kun je makkelijk een grotere of kleinere hoeveelheid deeg maken.
Het lijkt misschien moeilijker dan het is.
Een voorbeeld.
Je hebt 500 gram bloem. En de bakkersformule is 62% water, 1,8% zout en 1,4% gist. Hoeveel gram heb je dan van elk ingrediënt nodig?
100% = 500 gram bloem
62% van 500 = 310 gram water
1,8% van 500 = 9 gram zout
1,4% van 500 = 7 gram gist
Bovendien kun je in elk recept GIST VERRUILEN VOOR DESEM.
En andersom. Maar dan moet je wel de hoeveelheid bloem en water omrekenen.
Met de bakkersformule reken je eenvoudig uit hoeveel je van een rijsmiddel nodig hebt.
Wil je meer lezen over de bakkersformule of nog een rekenvoorbeeld bekijken?
Lees dan gauw dit blog:
https://debroodbakschool.nl/bakkersformule-handig-makkelijk/
Kom je er niet helemaal uit, dan help ik je graag een handje.
Geniet van je bakavonturen!
Fijne dag en warme groet,
PS: Kijk jij ook naar Heel Holland Bakt?
Ik kijk altijd met een warm gevoel naar HHB. Vanwege Meesterbakker Robèrt. Ik werkte mee aan een televisieserie over brood bakken met Robert van Beckhoven in Europa. En leerde van hem als bedankje geweldig brood bakken. Heb veel aan die tijd te danken.
Robèrt is in het echt net zoals op tv; heel hartelijk en goedlachs. Zijn broodbaktip die me is bijgebleven? "𝚂𝚌𝚑𝚘𝚘𝚗 𝚎𝚗 𝚗𝚎𝚝𝚓𝚎𝚜 𝚠𝚎𝚛𝚔𝚎𝚗, 𝚍𝚊𝚗 𝚑𝚎𝚋 𝚓𝚎 𝚛𝚞𝚜𝚝 𝚒𝚗 𝚓𝚎 𝚑𝚘𝚘𝚏𝚍𝚓𝚎!"
Nog iets wonderlijks wat me opviel. Brooddeeg blijft helemaal niet aan Robèrts handen plakken! De Hand van de Meester, zullen we maar zeggen…