Mijn 5 favoriete bakbenodigdheden om brood mee te maken - Marije Bakt Brood
De Broodbakschool
3 min

Mijn 5 favoriete bakbenodigdheden om brood mee te maken

3 min

Om heerlijk brood te bakken heb je geen ingewikkelde spullen nodig in je keuken.
Het meeste heb je misschien wel in huis. 

Ik deel vandaag mijn 5 favoriete bakbenodigdheden met je.
Deze spullen neem ik zelfs mee in mijn handbagage 🤪
Zodat ik waar ook ter wereld aan de bak kan.
Zo heerlijk!

Deegsteker Baktotaal - Marije Bakt Brood

Deegsteker of Deegkrabber

Een deegsteker is een onmisbaar hulpmiddel voor de thuisbakker.
Ik heb er meerdere, maar deze eenvoudige steek ik zo in mijn handtas.
Met de ronde kant schraap je je deegkom schoon.
Zo gaat er niets van je kostbare deeg verloren.
Met de rechte kant steek je heel eenvoudig mooie deegstukken af.
Zonder het deeg met je handen te hoeven aanraken.
Ik gebruik een deegsteker ook om deegstukken mee op te tillen en te verplaatsen.
Dat voorkomt een hoop geklieder.

Koop hier je deegsteker of deegkrabber

Jos met douchemuts - Marije Bakt Brood

Douchemuts

Deze foto ontving ik van cursist Jos. Super trots op zijn eerste brood!
Jost gebruikt deze douchemuts speciaal om zijn deegkom mee af te dekken!
Zo blijft het deeg warm en droogt niet uit.
Na gebruik eventuele deegdeeltjes afspoelen onder de kraan.
Zo gaat een douchemuts keer-op-keer mee.
Dus bewaar voortaan een douchemuts in je keuken! 

Banneton - Marije Bakt Brood

Rijsmandje - Banneton

Een rijsmandje geeft je goed gevormde deeg steun tijdens de tweede rijs.  
Zodat je deeg mooi omhoog kan rijzen.
En niet uitdijt als een vliegende schotel.
Bovendien zorgt het ervoor dat je deeg niet afkoelt.
Ook geeft de spiraalvormige afdruk je brood een geliefd ambachtelijk Frans karakter.
(ook geschikt voor glutenvrije deegsoorten met psyllium)

Maak hier je keus voor jouw rijsmandje of banneton.

Lame bakkersmesje - Marije Bakt Brood.png

Lame

Iedere bakker gebruikt een mesje om deeg mee in te snijden.
Zo’n mesje heet een lame (spreek uit leem).
Het brood ziet er niet alleen leuk uit met die snedes.
Deeg insnijden heeft een functie. 

Jij bepaalt daarmee de plek waar het deeg open gaat.
En in hoeverre je deeg kan rijzen in de oven.
De snijvlakken fungeren als een soort schoorsteentjes.
Waardoor stoom kan ontsnappen uit het deeg tijdens het bakken.
Hete lucht zet uit en zo kan je brood (mits er voldoende luchtvochtigheid in de omgeving is en je deeg niet overrezen) nog rijzen in de oven.

Dus gebruik voortaan een bakkersmesje om lekker luchtig brood mee te maken.
Koop je lame hier.

Kerntemperatuurmeter - Marije Bakt Brood

Kerntemperatuurmeter

Meten is weten en kloppen is foppen!

Vroeger bakte men elke dag hetzelfde brood.
Van dezelfde lokale granen in dezelfde oven.
Toen wist men precies wanneer een brood gaar was.
Tegenwoordig bakken we minder vaak en een variatie aan broodproducten.

Brood is gaar bij 96°C.

Met zo'n handige kerntemperatuurmeter weet je precies wanneer je je brood uit de oven moet halen. Je stelt de gewenste temperatuur in en de meter gaat piepen wanneer de temperatuur bereikt is. Handig hè?

Koop je kerntemperatuurmeter hier.

Zoek je nóg meer bakbenodigdheden om aan de bak te gaan?

Neem dan een kijkje in mijn etalage.

https://debroodbakschool.nl/shop/

Binnenkort is het Moederdag. Misschien zit er een leuk kadootje bij?

Warme groet,


Marije.

Deze meel bevat een aantal affiliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Kost jou niets extra's en mij help je ermee meer mooie broodbakavonturen met jou te delen. 

Reacties