Boerenbruin sneetjes met pitjes en zaden Marije Bakt Brood
De Broodbakschool
2 min

Oud brood weer vers maken met deze truc

2 min

Er gaat niets boven lekker vers brood. Helaas begint de krokante korst al snel slap te worden. Het brood wordt na verloop van tijd kruimelig, zanderig in de mond en soms ook taai. Daar is een woord voor: je brood is oudbakken.

Oud brood weggooien is zonde. Dat hoeft ook helemaal niet. Brood dat niet meer mals is, is nog lang niet bedorven. Pas als er schimmel op komt, doe je het weg. Maar tot die tijd is het nog prima te eten. En er is zelfs een trucje om het weer zo goed als vers te maken.

Wat is oudbakken brood?

Ik dacht heel lang dat oud brood gewoon uitgedroogd brood was. Totdat ik in De Dikke van Dam (het beste kookboek dat ik bezit) las dat er nog bijna evenveel vocht in zit als toen het vers was. Huh?! Hoe kan dat?

Brood wordt oudbakken doordat zetmeel in het brood het water loslaat (het uitkristalliseren van de stijfselmoleculen). Daardoor wordt je brood stug. Dit proces versnelt bij temperaturen van -5 tot +5 graden Celcius. Het is daarom belangrijk om brood nooit in de koelkast te bewaren. In de vriezer goed houden is trouwens geen probleem. Daarover straks meer.

Hoe voorkom je oudbakken brood?

Lekker veel brood eten, hahaha. Dat is natuurlijk een gouden tip. Maar even zonder gekheid. Het ene soort brood wordt sneller oud dan het andere. Brood waarin vet, broodverbeteraar, melk of karnemelk in is verwerkt geeft een zachter kruim. En dat brood houdt beter water vast en zal minder snel stug worden. Ook desembrood of gistbroden met een lange fermentatie worden minder snel oudbakken.

Je kan ook je brood na het afkoelen in de vriezer bewaren. Het zal er net zo vers uitkomen als dat je het erin hebt gestopt. Vries je brood in in een plastic diepvrieszak, dat voorkomt uitdroging. Laat je brood vervolgens ruim van tevoren ontdooien IN de zak. Zo blijft alle vocht in je brood.

Glutenvol brood is na het ontdooien prima te eten. Maar glutenvrij brood, is mijn ervaring, is vaak korrelig en heeft dan een zanderig mondgevoel. Dat komt dan oudbakken uit de vriezer. Maar gelukkig kun je daar wat aan doen.

Hoe maak je oud brood weer vers? 

Oudbakken brood piep je gemakkelijk weer op in een voorverwarmde oven met boven- en onderwarmte. Zo’n 5-7 minuten bij 200 ℃ is meestal voldoende. In die tijd zullen de watermoleculen zich weer hergroeperen zodat het brood weer zacht wordt. Water toevoegen aan gebakken brood is niet mogelijk. Het brood eerst natmaken is dus niet nodig.

Een magnetron is niet geschikt om op te piepen. Het brood wordt wel zacht, maar ook taai en veel minder smakelijk. Zonde van je zelfgebakken brood!

Wat wel succesvol is en mals brood geeft is het heel even bakken van je (sneetjes) brood in een koekenpan met deksel erop. Of even oppiepen in de broodrooster voor een extra krokante korst.

Wat kan je doen met écht oud brood?

Soms is je brood behoorlijk oud en écht uitgedroogd. Dan lukt oppiepen of toasten niet meer. Maar als het nog niet bedorven is, dan doe je er wat anders mee. Onze voorouders wisten er wel raad mee. Die hadden ook niet elke dag vers brood. Om het te kunnen eten werd het geweekt, geraspt of gemalen. Je kan er broodpap mee maken, Toscaanse broodsoep of sauzen mee binden. Of maal het tot paneermeel (ik doe dat om eigen gemaakte bitterballen mee te paneren, yummie).

En mijn favoriet (je zou er expres brood oud voor laten worden): maak er wentelteefjes van! Dit recept van De Groene Meisjes is om van te smullen! https://www.degroenemeisjes.nl/recept-vegan-wentelteefjes/

Heb jij iets aan deze tips gehad? Of heb je een leuke andere tip voor oud brood? Schrijf je gedachten onder deze blogpost! 

Veel oppiep plezier!

Reacties