Een lekkere pizzapunt is troostvoedsel bij uitstek. Of het nu hartje winter is of hoog zomer. Een pizza gaat er altijd in. Dan heb ik het natuurlijk niet over een bodem beleggen van de grootgrutter. Maar zelf een deegje maken en beleggen met alles wat je lekker vindt. Succes verzekerd dus.
Als je een pizzasteen hebt dan verwarm je die mee in je oven. Heb je die niet dan is een bakplaat met een bakpapiertje ook prima. Stook je oven zo heet mogelijk op. Het geheim voor een knapperige bodem.
Dit smakelijke en super gemakkelijke pizza recept heb ik van Pepe Maldonado. Pepe is gastronomisch blogger, kok en eigenaar van Pepekitchen. Ik mocht een kookles bij hem meelopen waar we deze pizza’s maakten. Het verslag van die dag lees je in de blogpost workshop pan y pizza
Pizzadeeg maken
We gebruiken bloem met 11% elastische eiwitten, dat is ideaal voor pizza’s. Om de gist snel te laten werken en voor een luchtige korst, doen we ook schepje suiker door het deeg. Een scheutje olijfolie zorgt voor een smeuïg geheel. En nu aan de bak.
Ingrediënten pizzadeeg, 2 stuks
deeg
- 360 gram Italiaanse 00-bloem
- 200 gram water
- 7 gram zout
- 10 gram suiker
- 5 gram instant gist of 15 gram verse gist
- 10 gram olijfolie
- extra bloem om de werkbank mee te bebloemen
toppings naar keuze
- tomatensaus (uit pot of zelfgemaakt)
- gedroogde oregano
- gesneden minitomaten, paprika, champignons, uien, groene asperges
- gesneden mozzarella, gorgonzola
- ansjovis uit blik
- olijven zonder pit
- rucola & basilicum
- de lekkerste olijfolie die je kan vinden
BAKBENODIGDHEDEN
- electronische weegschaal
- grote kom
- douchemuts of huishoudfolie om kom mee af te dekken
- deegroller
- kwastje
- bakplaat of pizzasteen
- bakpapier
Bereidingswijze pizza´s met zelfgemaakt pizzadeeg
Doe alle ingrediënten in een kom en meng goed door elkaar. Wanneer je meerdere pizza’s maakt kun je een standmixer gebruiken om te kneden. Met de hand kan natuurlijk altijd. Je voelt dan het deeg onder je handen zijdezacht worden. Je deeg is goed gekneed wanneer je er een vliesje van kunt maken. Scheurt het deeg, dan kneed je nog even door.
Doe de deegbal in een ingevette kom en laat afgedekt op een warme plaats een uur rijzen.
Verwarm ondertussen je oven voor op 275 graden of hoger (boven en onderwarmte). Als je die hebt, verwarm je pizzasteen mee.
Bereid al je toppings voor en leg klaar op je werkblad. Bestuif het werkblad met een beetje bloem. Echt een klein beetje, tegen het plakken. Zorg voor droge handen. Ook je handen bebloem je een beetje en je deegroller ook.
Pak de gerezen deegbol uit de kom en verdeel in tweeën. Maak er 2 gelijke ronde deegbollen van. Leg 1 deegbol afgedekt weg, in een stukje huishoudfolie ingesmeerd met olijfolie.
Pak een deegbol en druk met je platte hand een aantal keren op het deeg. Zo gaat een deel van het opgebouwde gas eruit. Met behulp van een deegroller maak je er vervolgens een platte, ronde cirkel van. Ideaal is het als een pizzabodem ongeveer 0,4 centimeter dik is in het midden en ruim 1 centimeter aan de randen. Maak je je pizzadeeg te dun, dan loop je het risico dat je bodem te hard wordt. Is je deeg te dik, dan blijft de bodem te zacht vanbinnen.
Pizza’s beleggen
Gebruik je een pizzasteen dan heb je ook een inschietbord nodig. Bestrooi deze rijkelijk met semolina tegen het plakken. Je kan ook een bakplaat met bakpapiertje gebruiken. Handig is om het deeg alvast op je schietplank of bakpapier te leggen. Nu is het tijd om de bodem te bedekken. Smeer met een (pol)lepel wat tomatensaus uit over de bodem. De randen blijven kaal. Bestrooi de tomatensaus met wat gedroogde oregano. Nu kun je los gaan. Beleg naar keuze met mozzarella, paprika, mini tomaten, gorgonzola, champignons, ansjovis, Iberico ham en groene asperges. In Italie beleggen ze een pizza met slechts enkele, maar de allerlekkerste ingrediënten.
Pizza´s bakken
Schiet je bakblik of pizza in de gloeiend hete oven. Haalt je oven de 280 tot 300 graden, dan is je pizza in ongeveer 4 tot 5 minuten klaar. Ter vergelijking: in een houtoven bakt de pizza in ongeveer 90 seconden op 400 graden. Is je oven iets kouder dan zal het iets langer duren.
Haal je pizza uit de oven. Beleg met rucola, basilicum (albahaca) en een splash goede olijfolie.
Aiaiai die zijn lekker! Maak er snel nog 1.
Dit artikel bevat affiliate links wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Dat kost jou niets extra’s en mij help je ermee nog meer mooie recepten met je te delen.