Plekjes in huis om deeg te laten rijzen

Wat een weertje zeg in Nederland! Ik ontving per whatsapp een vrolijke foto van mijn bonusdochter met kleinzoon in de sneeuw!

Die verse sneeuw, ik mis het soms.
Niet die blubber die je daarna krijgt…
Maar een strakblauwe lucht en krakende sneeuw onder je voeten, dat is echt genieten!

Ik krijg veel vragen in de winter over hoe je brood maakt wanneer het kouder is.
En grappig genoeg denken veel mensen dat het hier in AndalusiΓ« alleen maar warm is.
Maar ook hier hadden we vorst aan de grond vanmorgen.
En de thermometer in de bakkerij wees 11 graden aan.
Dus ook ik moet maatregelen treffen om aan de bak te gaan.

Cursist Kora Gottmer schreef me:

π™·πšŽπš πš πš˜πš›πšπš πš’πš— πš–πš’πš“πš— πš”πšŽπšžπš”πšŽπš— πš—πš˜πšπšŠπš• πš”πš˜πšžπš.

π™Έπš” πš”πšŠπš— πš™πš›πš’πš–πšŠ πš πšŽπš›πš”πšŽπš— πš’πš— πšŽπšŽπš— πš”πš˜πšžπšπšŽ πš˜πš–πšπšŽπšŸπš’πš—πš, πš–πšŠπšŠπš› πš‘πš˜πšŽ πš£πš’πš 𝚍𝚊𝚝 πš–πšŽπš πš–πš’πš“πš— 𝚍𝚎𝚎𝚐? π™ΆπšŽπš–πš’πšπšπšŽπš•πš πš’πšœ πš‘πšŽπš πšπšŽπš—πš” πš’πš” 𝟷𝟾 πšπš›πšŠπšπšŽπš— πšπšŽπšπšžπš›πšŽπš—πšπšŽ 𝚍𝚎 πš πš’πš—πšπšŽπš›. π™·πš’πš“ πš’πšœ πš˜πš˜πš” πš—πš˜πšπšŠπš• πš›πšžπš’πš– πšŽπš— 𝚠𝚎 πš πš˜πš—πšŽπš— πš’πš— πšŽπšŽπš— 𝚘𝚞𝚍 πš‘πšžπš’πšœ, πš πšŽπš• πšπšŽΓ―πšœπš˜πš•πšŽπšŽπš›πš πš–πšŠπšŠπš› πš—πš’πšŽπš 𝚣𝚘 𝚐𝚘𝚎𝚍 πšŠπš•πšœ πšŽπšŽπš— πš—πš’πšŽπšžπš  πšπšŽΓ―πšœπš˜πš•πšŽπšŽπš›πš πš‘πšžπš’πšœ.

πš…πš˜πš˜πš› πš‘πšŽπš πš›πš’πš“πš£πšŽπš— πšπšŽπš‹πš›πšžπš’πš” πš’πš” πšŸπš˜πš˜πš› 𝚍𝚎 πšŽπšŽπš›πšœπšπšŽ πš›πš’πš“πšœ πš‘πšŽπš πš•πšŠπš–πš™πš“πšŽ πšŸπšŠπš— 𝚍𝚎 πš˜πšŸπšŽπš—. π™³πš’πšŽ πš‘πšŠπšŠπš•πš πšπšŽπš–πšŠπš”πš”πšŽπš•πš’πš“πš” 𝟹𝟢 πšπš›πšŠπšπšŽπš—, 𝚍𝚞𝚜 πšπš’πšŽ πš–πš˜πšŽπš πš’πš” πšπšŽπš–πš™πšŽπš›πšŽπš—. πš…πš˜πš˜πš› 𝚍𝚎 𝚝𝚠𝚎𝚎𝚍𝚎 πš›πš’πš“πšœ πšπšŽπš‹πš›πšžπš’πš” πš’πš” 𝚍𝚎 πš‘πš˜πš˜πš’πš”πš’πšœπš πšŽπš— 𝚍𝚊𝚝 𝚐𝚊𝚊𝚝 πš˜πš˜πš” 𝚐𝚘𝚎𝚍.

π™ΌπšŠπšŠπš› πš‘πšŽπš πš›πšžπšœπšπšŽπš— πšπšžπšœπšœπšŽπš—πšπš˜πš˜πš› πšŸπšŠπš— πš‘πšŽπš 𝚍𝚎𝚎𝚐 𝚐𝚊𝚊𝚝 𝚍𝚞𝚜 πš˜πš™ πš‘πšŽπš πšŠπšŠπš—πš›πšŽπšŒπš‘πšπš‹πš•πšŠπš πšŽπš— 𝚍𝚊𝚝 πš’πšœ πš”πš˜πšžπš.

π™½πš˜πš πšπš’πš™πšœ?

Het is fijn voor mij om te lezen wat er bij thuisbakkers leeft. 


Je hoeft niet je hele huis of je keuken op te stoken. 

Dat gaat mij ( helemaal nu met die hoge energieprijzen) echt te ver.


Bij een erg koud aanrechtblad kan het handig zijn om even van tevoren een warme natte handdoek op het aanrecht te leggen. Dat haalt de ergste koude eruit.
Verder de deegstukken tussendoor afdekken met een deegkom.
Het is niet heel erg wanneer een deegstuk een beetje afkoelt, dat trekt wel weer bij.


Houd goed de rijs in de gaten.


Het kan zijn dat het dan iets langer duurt. Het deeg vertelt je wat je moet doen.


Er zijn in jouw huis diverse plekjes (te maken) waar je ideaal je desem of je deeg kunt laten rijzen. Ik schreef er deze handige blogpost over:


https://debroodbakschool.nl/warme-plekjes-brooddeeg-rijzen/

Heb jij nog andere plekjes waar jij je deeg laat rijzen? Geef ze aan me door, dan update ik het artikel met jouw warme plekje!


In de volgende blogpost heb ik een muzikale geste voor je.
Hou je meelbox dus in de gaten.


Warme groet, Marije.

PS: In de vorige blogpost had ik het over onzin in de media over brood bakken. Met als voorbeeld dit artikel in De Zaak.


Cursisten van Marije Bakt Brood onderscheiden moeiteloos feiten van onzin in de media.

De 6 onjuistheden in dit korte artikel:

1. Zonder gist komt je brood plat uit de oven.
2. …gebruik handwarm water.
3. Kneden is essentieel om een mooi glutennetwerk te creΓ«ren.
4. Kneed daarom lang genoeg, minimaal tien Γ  vijftien minuten.
5. Maar ook weer niet te lang, want dan maak je het glutennetwerk weer kapot.
6. Deeg heeft warmte en vocht nodig om goed te kunnen rijzen.

De redactie had mij kunnen vragen om een inhoudelijke reactie.
Maar ze dekt zich in met een laf zinnetje… de luilakken.

Β©DeBroodbakschool