Plekjes in huis om deeg te laten rijzen
Wat een weertje zeg in Nederland! Ik ontving per whatsapp een vrolijke foto van mijn bonusdochter met kleinzoon in de sneeuw!
Die verse sneeuw, ik mis het soms.
Niet die blubber die je daarna krijgt…
Maar een strakblauwe lucht en krakende sneeuw onder je voeten, dat is echt genieten!
Ik krijg veel vragen in de winter over hoe je brood maakt wanneer het kouder is.
En grappig genoeg denken veel mensen dat het hier in Andalusië alleen maar warm is.
Maar ook hier hadden we vorst aan de grond vanmorgen.
En de thermometer in de bakkerij wees 11 graden aan.
Dus ook ik moet maatregelen treffen om aan de bak te gaan.
Cursist Kora Gottmer schreef me:
𝙷𝚎𝚝 𝚠𝚘𝚛𝚍𝚝 𝚒𝚗 𝚖𝚒𝚓𝚗 𝚔𝚎𝚞𝚔𝚎𝚗 𝚗𝚘𝚐𝚊𝚕 𝚔𝚘𝚞𝚍.
𝙸𝚔 𝚔𝚊𝚗 𝚙𝚛𝚒𝚖𝚊 𝚠𝚎𝚛𝚔𝚎𝚗 𝚒𝚗 𝚎𝚎𝚗 𝚔𝚘𝚞𝚍𝚎 𝚘𝚖𝚐𝚎𝚟𝚒𝚗𝚐, 𝚖𝚊𝚊𝚛 𝚑𝚘𝚎 𝚣𝚒𝚝 𝚍𝚊𝚝 𝚖𝚎𝚝 𝚖𝚒𝚓𝚗 𝚍𝚎𝚎𝚐? 𝙶𝚎𝚖𝚒𝚍𝚍𝚎𝚕𝚍 𝚒𝚜 𝚑𝚎𝚝 𝚍𝚎𝚗𝚔 𝚒𝚔 𝟷𝟾 𝚐𝚛𝚊𝚍𝚎𝚗 𝚐𝚎𝚍𝚞𝚛𝚎𝚗𝚍𝚎 𝚍𝚎 𝚠𝚒𝚗𝚝𝚎𝚛. 𝙷𝚒𝚓 𝚒𝚜 𝚘𝚘𝚔 𝚗𝚘𝚐𝚊𝚕 𝚛𝚞𝚒𝚖 𝚎𝚗 𝚠𝚎 𝚠𝚘𝚗𝚎𝚗 𝚒𝚗 𝚎𝚎𝚗 𝚘𝚞𝚍 𝚑𝚞𝚒𝚜, 𝚠𝚎𝚕 𝚐𝚎ï𝚜𝚘𝚕𝚎𝚎𝚛𝚍 𝚖𝚊𝚊𝚛 𝚗𝚒𝚎𝚝 𝚣𝚘 𝚐𝚘𝚎𝚍 𝚊𝚕𝚜 𝚎𝚎𝚗 𝚗𝚒𝚎𝚞𝚠 𝚐𝚎ï𝚜𝚘𝚕𝚎𝚎𝚛𝚍 𝚑𝚞𝚒𝚜.
𝚅𝚘𝚘𝚛 𝚑𝚎𝚝 𝚛𝚒𝚓𝚣𝚎𝚗 𝚐𝚎𝚋𝚛𝚞𝚒𝚔 𝚒𝚔 𝚟𝚘𝚘𝚛 𝚍𝚎 𝚎𝚎𝚛𝚜𝚝𝚎 𝚛𝚒𝚓𝚜 𝚑𝚎𝚝 𝚕𝚊𝚖𝚙𝚓𝚎 𝚟𝚊𝚗 𝚍𝚎 𝚘𝚟𝚎𝚗. 𝙳𝚒𝚎 𝚑𝚊𝚊𝚕𝚝 𝚐𝚎𝚖𝚊𝚔𝚔𝚎𝚕𝚒𝚓𝚔 𝟹𝟶 𝚐𝚛𝚊𝚍𝚎𝚗, 𝚍𝚞𝚜 𝚍𝚒𝚎 𝚖𝚘𝚎𝚝 𝚒𝚔 𝚝𝚎𝚖𝚙𝚎𝚛𝚎𝚗. 𝚅𝚘𝚘𝚛 𝚍𝚎 𝚝𝚠𝚎𝚎𝚍𝚎 𝚛𝚒𝚓𝚜 𝚐𝚎𝚋𝚛𝚞𝚒𝚔 𝚒𝚔 𝚍𝚎 𝚑𝚘𝚘𝚒𝚔𝚒𝚜𝚝 𝚎𝚗 𝚍𝚊𝚝 𝚐𝚊𝚊𝚝 𝚘𝚘𝚔 𝚐𝚘𝚎𝚍.
𝙼𝚊𝚊𝚛 𝚑𝚎𝚝 𝚛𝚞𝚜𝚝𝚎𝚗 𝚝𝚞𝚜𝚜𝚎𝚗𝚍𝚘𝚘𝚛 𝚟𝚊𝚗 𝚑𝚎𝚝 𝚍𝚎𝚎𝚐 𝚐𝚊𝚊𝚝 𝚍𝚞𝚜 𝚘𝚙 𝚑𝚎𝚝 𝚊𝚊𝚗𝚛𝚎𝚌𝚑𝚝𝚋𝚕𝚊𝚍 𝚎𝚗 𝚍𝚊𝚝 𝚒𝚜 𝚔𝚘𝚞𝚍.
𝙽𝚘𝚐 𝚝𝚒𝚙𝚜?
Het is fijn voor mij om te lezen wat er bij thuisbakkers leeft.
Je hoeft niet je hele huis of je keuken op te stoken.
Dat gaat mij ( helemaal nu met die hoge energieprijzen) echt te ver.
Bij een erg koud aanrechtblad kan het handig zijn om even van tevoren een warme natte handdoek op het aanrecht te leggen. Dat haalt de ergste koude eruit.
Verder de deegstukken tussendoor afdekken met een deegkom.
Het is niet heel erg wanneer een deegstuk een beetje afkoelt, dat trekt wel weer bij.
Houd goed de rijs in de gaten.
Het kan zijn dat het dan iets langer duurt. Het deeg vertelt je wat je moet doen.
Er zijn in jouw huis diverse plekjes (te maken) waar je ideaal je desem of je deeg kunt laten rijzen. Ik schreef er deze handige blogpost over:
https://debroodbakschool.nl/warme-plekjes-brooddeeg-rijzen/
Heb jij nog andere plekjes waar jij je deeg laat rijzen? Geef ze aan me door, dan update ik het artikel met jouw warme plekje!
In de volgende blogpost heb ik een muzikale geste voor je.
Hou je meelbox dus in de gaten.
Warme groet, Marije.
PS: In de vorige blogpost had ik het over onzin in de media over brood bakken. Met als voorbeeld dit artikel in De Zaak.
Cursisten van Marije Bakt Brood onderscheiden moeiteloos feiten van onzin in de media.
De 6 onjuistheden in dit korte artikel:
1. Zonder gist komt je brood plat uit de oven.
2. …gebruik handwarm water.
3. Kneden is essentieel om een mooi glutennetwerk te creëren.
4. Kneed daarom lang genoeg, minimaal tien à vijftien minuten.
5. Maar ook weer niet te lang, want dan maak je het glutennetwerk weer kapot.
6. Deeg heeft warmte en vocht nodig om goed te kunnen rijzen.
De redactie had mij kunnen vragen om een inhoudelijke reactie.
Maar ze dekt zich in met een laf zinnetje… de luilakken.