Lijstjestijd! Dit zijn de 10 populairste blogposts van 2023
Wow, het is weer tijd om de balans op te maken.
Ik heb een zwak voor lijstjes aan het eind van het jaar.
Altijd leuk om te ontdekken wat dit jaar de top 10 is van de meestgelezen blogposts over brood.
In 2023 waren er 364.328 pagina bezoeken op Marije Bakt Brood.
Het totaal van 574 verschillende pagina’s.
Informatie- en Inspiratiepagina’s op de website Marije Bakt Brood.
Maar ook in de cursussen van de broodbakschool.
Samen meer dan driehonderdzestigduizend keer bekeken!
Dat is toch ongelooflijk.
Door 105.520 unieke gebruikers.
Thuisbakkers van over de hele wereld die inspiratie en kennis opdoen…
En daar ben jij er 1 van!
Leuk hè?!
Het blijkt dat een aantal blogposts er met kop en schouders bovenuit steken.
Ik deel vandaag de top 10 meest bekeken blogposts van 2023 met je.
#10. De 10 meest gestelde vragen over kneden
Veel cursisten hebben nog nooit een brood gemaakt. Ze kijken reikhalzend uit naar het moment waarop ze eindelijk met hun handen in het deeg mogen. Het gevoel van warm zacht deeg tussen je vingers is ook echt goddelijk! Eenmaal aan het kneden rijzen er allerlei vragen. Antwoorden op de meest gestelde vragen over kneden vind je in deze blogpost. https://debroodbakschool.nl/10-meest-gestelde-vragen-over-kneden/
#9. Alles wat je moet weten over water in brood
Brood bestaat voor een groot deel uit water. Maar uit hoeveel water eigenlijk? En heb je speciaal water nodig om brood mee te maken? Kun je ook teveel water toevoegen? Moet je dan uithuilen en opnieuw beginnen of is er een handigheidje voor? Geniet van deze 7 weetjes over water en pas ze direct toe om beter en met succes je eigen brood te bakken.
https://debroodbakschool.nl/alles-wat-je-moet-weten-over-water-in-brood/
#8. Is er verschil tussen verse gist en droge gist?
Gist komt in heel veel alledaagse producten voor. Zo wordt voor het bereiden van bier en wijn Saccharomyces Cerevisae gebruikt. Dat is precies dezelfde gist die bakkers iedere dag gebruiken bij het bakken van brood. Bakkersgist is als verse gist, gedroogd en in instant-vorm verkrijgbaar. Is er verschil, en hoe gebruik je het? Lees er over in deze blogpost,
https://debroodbakschool.nl/verse-gist-versus-gedroogde-gist/
#7. Hoe gebruik je een bakkersmesje?
Vroeger maakte iedereen zelf dagelijks brood. Je maakte thuis je eigen deeg en liet het daar rijzen. Eenmaal voldoende gerezen bracht je jouw deeg naar een centraal gelegen bakplaats in het dorp. Om na het bakken te kunnen zien welk brood van jou was, sneed je je brooddeeg in met een voor jou familie specifiek patroon. Dat insnijden doe je met een lame (spreek uit : leem). Dat is bakkerstaal voor een scherp mesje waarmee je de deegspanning doorsnijdt. Inmiddels bakken we ons brood in onze eigen oven. Maar het insnijden doen we nog steeds. Waarom eigenlijk? En hoe doe je dat?
https://debroodbakschool.nl/deeg-insnijden-met-een-bakkersmesje-lame/
#6. De 12 Meest gestelde vragen over desemstarter
Ik heb geen roggemeel in huis, kan ik ook meel van een ander graan gebruiken? Ik zie geen bubbels, wat doe ik verkeerd? Mijn starter ruikt naar nagellak, moet ik opnieuw beginnen? Je leest het antwoord op deze en 9 andere prangende vragen in deze bubbelende blogpost.
https://debroodbakschool.nl/12-vragen-desemstarter/
#5. Handig tijdschema voor het rijzen van brooddeeg
Hoelang is de rijstijd eigenlijk? Een prangende vraag die veel beginnende thuisbakkers bezighoudt. Daar is niet eenduidig antwoord op te geven. Want tijd is slechts één van de vele variabelen bij de ontwikkeling van brooddeeg. Wist je dat je met broodbakken de tijd naar je hand kan zetten? Dan hoef jij niet midden in de nacht op om toch een heerlijk vers broodje te bakken.
https://debroodbakschool.nl/handig-tijdschema-rijzen-van-brooddeeg/
#4. Waarom is mijn brood kruimelig?
"Waarom is mijn speltbrood kruimelig?", schrijft Cornelieke Baak , één van mijn cursisten. Het is mij ook al een aantal keren overkomen. Je bent zeker niet de enige! Het is een probleem dat veel bakkers hebben, zelfs de professionals. Hoog tijd om dit kruimelige onderwerp eens bij de lurven te pakken. Dit is een lange blogpost, dus pak er een kopje thee of iets sterkers bij. Geniet ervan.
https://debroodbakschool.nl/waarom-is-mijn-brood-kruimelig/
#3. Waarom en hoe gebruik je een rijsmandje?
Een rijsmandje is een onmisbaar hulpmiddel in de keuken van de enthousiaste thuisbakker. Het is bedoeld om je deeg in te laten rijzen, niet om in te bakken. Een rijsmandje geeft je goed gevormde deeg steun tijdens de tweede rijs zodat je deeg mooi omhoog kan rijzen. Bovendien zorgt het ervoor dat je deeg niet afkoelt. Ook geeft de spiraalvormige afdruk je brood een geliefd ambachtelijk Frans karakter. En er is nog VEEL MEER te vertellen over een rijsmandje. Je leest er alles over in deze blogpost.
https://debroodbakschool.nl/waarom-hoe-gebruik-je-een-rijsmandje/
#2. De bakkersformule, handig & makkelijk
“Kan ik gist vervangen door desem?” vraagt André me in een mail. Een goede vraag en het antwoord is JA. Daar is zelfs een handige formule voor. Een warme bakker rekent alles uit in percentages. Over de hele wereld is dat hetzelfde. Er is afgesproken onder bakkers dat de hoeveelheid meel en bloem altijd 100% is. Het berekenen van de hoeveelheden van elk ander ingrediënt is hierdoor heel simpel. Dat noemen we de bakkersformule.
In deze blogpost leg ik de bakkersformule met twee heel eenvoudige voorbeelden uit.
https://debroodbakschool.nl/bakkersformule-handig-makkelijk/
En met stip bovenaan! De meest gelezen blogpost gaat over het rijzen van brooddeeg.
#1. Warme plekjes om brooddeeg te laten rijzen
Ik krijg vaak de vraag of je de kom met deeg ook afgedekt in de zon of in de vensterbank achter glas kan zetten om te rijzen. Daar kan ik kort over zijn. Dat is geen goed idee. Het deeg wordt dan al snel te heet, met ontploft deeg tot gevolg. Maar waar laat je dan je deeg in huis het beste rijzen? En welke temperatuur is daarbij ideaal?https://debroodbakschool.nl/warme-plekjes-brooddeeg-rijzen/
Heb jij ook een broodbakvraag?
Stel ‘m hieronder en wie weet staat jouw vraag volgend jaar in de top 10.
Warme groet,
Marije.