This Easy Hack Makes White Bread Healthier @dr.karanr / TikTok
De Broodbakschool
4 min

Wit brood gezonder door simpele truc

4 min

Of koolhydraten in brood wel zo gezond zijn, is vaak onderwerp van gesprek. Niet voor niets krijg ik veel verzoekjes voor recepten van koolhydraatarm brood. Mijn advies is dan om biologisch volkorenbrood te bakken met extra veel zaden en pitten erop en erin. Zo makkelijk kan het zijn. 


Op feestjes kijken sommige mensen meewarig wanneer ik vertel dat ik broodbakles geef. Want brood daar wordt je toch heel dik van? Het imago van wit brood spant daarin de kroon. Dat wordt door velen gezien als slecht en ongezond. Maar is dat wel terecht?


The New York Post meldt dat een Britse arts onlangs beweerde dat je wit brood gezonder kan maken door een simpele truc. Hoe je dat eenvoudig doet lees je in deze blogpost.


Witbrood is over het algemeen niet gezond
Veel diëtisten raden het eten van wit brood af. Vanwege gebrek aan vezels, maar ook vanwege de koolhydraten in wit brood die bloedsuikerpieken kunnen veroorzaken. 

Maar Dr Karan Rangarajan, chirurg, opleider bij de Britse National Health Service en influencer, zegt dat je de samenstelling van het brood eenvoudig kunt veranderen. Door een sneetje te roosteren. Of beter nog: eerst in te vriezen, dan te ontdooien en daarna te roosteren.

'Wanneer je een snee wit brood pakt en deze roostert, verlaag je uiteindelijk de glycemische index van het brood,' aldus dokter Raj in onderstaande TikTok. 

https://www.tiktok.com/@dr.karanr/video/7352235881102626080

Deze video (met nog meer trucs) is op dit moment al meer dan 1 miljoen keer bekeken.

Credit foto blog: This Easy Hack Makes White Bread Healthier @dr.karanr / TikTok

Dit betekent dat het langzamer wordt verteerd, waardoor de bloedsuikerspiegel geleidelijker stijgt. Wanneer je het brood eerst invriest, ontdooit en daarna toast, halveer je zelfs de glycemische index.


Dus... wat is de wetenschap erachter? En werkt het echt?

Glycemische index, wat is dat?

De glycemische index of GI is een maat voor hoe snel koolhydraten tijdens de spijsvertering wordt afgebroken en je bloedsuikerspiegel doet stijgen. 


Koolhydraten die snel worden afgebroken en hun glucose snel afgeven in de bloedbaan hebben een hoge glycemische index. Terwijl koolhydraten die langzaam afbreken en hun glucose geleidelijk aan het bloed afgeven een lage glycemische index hebben. 

Er wordt gesproken van een hoge glykemische index boven de 70 en van een lage onder de 55. Hoe lager de GI, hoe minder bloedsuikerpieken er zijn en hoe langer je energie ervaart uit je voeding.

Maar er is méér!


Dokter Raj heeft het ook over geretrogradeerd zetmeel.


'Als je een snee wit brood invriest, ontdooit en opnieuw roostert, kun je de glycemische index van het brood bijna halveren,' zegt Raj in de video. 'Dit gebeurt allemaal omdat er door dat proces meer geretrogradeerd zetmeel wordt gevormd. Geretrogradeerd zetmeel is een soort resistent zetmeel dat goed is voor de gezondheid van je darmen, omdat het zich meer als een vezel gedraagt.'


Geretrogradeerd zetmeel, wat is dat dan?

Geretrogradeerd zetmeel wordt ook wel zetmeel verstijfseling genoemd. Het is een type resistent zetmeel dat ontstaat wanneer pasta, aardappelen en rijst worden gekookt en vervolgens weer worden afgekoeld. 


De suikers van het resistente zetmeel komen grotendeels niet vrij in je spijsverteringsstelsel. Daardoor krijg je minder calorieën binnen.

Bovendien wordt geretrogradeerd zetmeel in ons 
darmmicrobioom gefermenteerd tot korte keten vetzuren (SCFA). Deze vetzuren zijn de belangrijkste energiebron voor onze darmcellen, hebben ontstekingsremmende eigenschappen en ondersteunen ons immuunsysteem. 


Dus dat is mooi meegenomen!


Wetenschappelijk bewijs voor de truc?
De truc van dokter Daj wordt bevestigd door een 
Engels onderzoek uit 2007 dat werd gepubliceerd in de National Library of Medicine. 


Tien gezonde proefpersonen (drie mannen, zeven vrouwen) uit Oxford, in de leeftijd van 22-59 jaar, deden mee. Ze kregen 2 soorten wit brood te eten: zelfgebakken en supermarkt witbrood. Beide broden werden klaargemaakt met vier verschillende bewaar- en bereidingsomstandigheden: (1) vers; (2) bevroren en ontdooid; (3) geroosterd; (4) geroosterd na invriezen en ontdooien. Na 2 uur werden hun bloedwaarden uitgedrukt in een glucose response curve (IAUC). 


De glucose response curve van zelfgebakken witbrood
1. vers: 259 mmol min/l,
2. bevroren en ontdooid: 179 mmol min/l,
3. geroosterd 193 mmol min/l en 

4. geroosterd na invriezen en ontdooien 157 mmol min/l.


De glucose response curve van supermarkt witbrood
1. vers: 253 mmol min/l,
2. bevroren en ontdooid: (niet vermeld in artikel)
3. geroosterd 183 mmol min/l en 

4. geroosterd na invriezen en ontdooien 187 mmol min/l.


Conclusie volgens de onderzoekers:
Alle drie de onderzochte procedures,
- invriezen en ontdooien, 

- roosteren vanaf vers en 

- roosteren na invriezen en ontdooien,

veranderden de glucoserespons van de broden gunstig.


Mijn zwager Hans was zijn werkzame leven onderwijs onderzoeker en weet alles van statistieken. En bakt ook zelf brood. Maar dat terzijde. Hij zal roepen bij het lezen van dit artikel ONZIN!


Niet dat de uitkomsten op zich onjuist zijn. Maar op basis van 10 personen uit Oxford kun je niet zulke grote uitspraken doen. Daar heb je veel meer proefpersonen voor nodig. En was er ook een controlegroep? Is dit onderzoek herhaald? 


Dus ik neem deze conclusies van de onderzoekers met een korreltje zout ;)


TikTokkers zijn geschokt door de onthulling. 


Deze grapjas schrijft;

‘Optie (5). Gooi het in de prullenbak, dan daalt de glycemische index naar nul 😁’

Veel sceptische opmerkingen, maar ook blijdschap!


Een ander voegt eraan toe: ‘Ha - mijn man vraagt zich altijd af waarom ik brood in de vriezer bewaar! Het zorgt er niet alleen voor dat het niet oudbakken wordt, het is ook gezonder!!


En dit is een mooie genuanceerde:

Mensen die zeggen geen brood te eten: twee sneetjes geroosterd brood uit de diepvries en geen andere verwerkte suiker is beter dan er de hele dag naar verlangen en andere slechte voedingskeuzes maken. Bedankt Dr. K!!!


Zo sta ik er zelf ook in.
Bak zelf je brood, dan weet je wat er in zit.

Na het afkoelen vries je het in en voor gebruik ontdooi het IN de zak.

Piep je ontdooide brood even op door 7 minuten te verwarmen in een oven van 200C.
Of doe je sneetjes in de toaster.

Heel gezond, zo weten we nu.


Wil je ook zelf brood bakken? 

Het allerlekkerste brood bak je heel eenvoudig zelf.
Begin er vandaag mee:

https://debroodbakschool.nl/met-welke-broodcursus-start-jij/


Eet jij liever vers of getoast brood?

Reacties