Worstenbroodjes van Meester Boulanger Robèrt
De worstenbroodjes van Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven zijn zo verschrikkelijk lekker! Brabants beste broodje zegt hij zelf. Ik ben al een tijdje vegetariër, maar deze worstenbroodjes zijn wel heel aantrekkelijk. We waren afgelopen maandag met de hele filmcrew van de 6-delige serie BROOD bij Bij Robèrt in Oisterwijk voor een masterclass van de Meester himself. Een van de recepten was het maken van worstenbroodjes volgens eigen recept van de Meester Boulanger! Wat een bof!
Ingrediënten voor 15 worstenbroodjes van ca 65 gram
Ingrediënten voor het deeg
- 100 gram volle melk of plantaardige melk op kamertemperatuur
- 250 gram tarwebloem
- 13 gram verse gist (of 4 gram instant)
- 5 gram zout
- 5 gram basterdsuiker
- 65 gram boter of margarine
Ingrediënten voor de gehaktworstjes
- 380 gram half om half gehakt of vega gehakt
- 1 ei of ei-vervanger
- 40 gram paneermeel
- peper en zout naar smaak
- optioneel: gehaktkruiden of peterselie
Extra: losgeklopt ei om af te strijken
Bakbenodigdheden
Wat je in ieder geval nodig hebt:
- Digitale keukenweegschaal
- Kom 3 liter BPA vrij plastic of glas
- Maatbeker
- Douchemuts of schone vochtige theedoek of huishoudfolie
- Bakplaat met bakpapiertje
Je kan zonder, maar wel heel handig om te gebruiken:
- Vork
- Kerntemperatuurmeter
- Rooster om je worstenbroodjes op af te laten koelen
Bereiding van de worstenbroodjes
Kneed van alle ingrediënten van het deeg een mooi soepel deeg (in de standmixer op stand 2). Tot je er een vliesje van kan trekken. Weeg 15 stukjes deeg af van 30 gram en bol direct op. Laat 30 minuten rusten op je werkblad en dek af met plastic folie.
Meng ondertussen alle ingrediënten van het gehakt door elkaar en weeg porties van 30 gram af. Vorm hiervan 15 langwerpige worstjes.
Na het rijzen rol je de bolletjes voorzichtig met een deegrollertje uit tot een ovaal lapje deeg. Het lapje is heel dun. Vouw de gehaktworstjes erin door eerst de kopse kanten er omheen te vouwen. Daarna pak je het midden bij elkaar en knijp je het deeg aan elkaar vast. Rol dan nog even na tot een mooi worstje. Pak een met bakpapier beklede bakplaat en leg de worstenbroodjes met de naad naar beneden erop. Strijk dan nog even lichtjes af met losgekopt ei. Dat gaat heel gemakkelijk met een siliconen kwastje. Laat vervolgens nog 60 minuten narijzen op kamertemperatuur.
Verwarm ondertussen de oven voor op 220°C . Bak de worstjes in 18 minuten goudbruin.
Deze blogpost bevat een aantal affiliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Kost jou niets extra’s en mij help je ermee nog meer mooie recepten met je te delen.