
Het Allerlekkerste Bananenbrood Recept – Makkelijk, Smeuïg en Suikervrij
Ben jij ook gek op bananenbrood? Dan heb ik goed nieuws: dit is echt het allerlekkerste bananenbrood recept dat je ooit gaat maken. Ik maak het al jaren en elke keer is het weer een succes! Het is wel een vreemde eend in de bijt, want bananenbrood is eigenlijk geen brood. Hoe zit dat?
Waarom noemen we het brood en geen cake?
De vorm is die van een brood
Bananenbrood wordt meestal gebakken in een cakevorm, maar dezelfde vorm als een traditioneel brood. Daardoor lijkt het op een “brood” en snijden we het ook in plakken, net als bij gewoon brood.Het wordt vaak gegeten als ontbijt of tussendoortje, niet als toetje
Cake associeer je met feestjes en wordt gemaakt met boter en suiker.
Bananenbrood is vaak wat gezonder, voedzamer en zonder toegevoegde suikers — dus voelt meer als een broodvervanger.Het klinkt gezonder
Geef iemand een plak “cake” bij het ontbijt en je krijgt rare blikken. Noem het “bananenbrood” en het voelt ineens voedzaam, verantwoord en huiselijk. Dat maakt de naam aantrekkelijker.Het bevat bananen in plaats van veel suiker
Hoewel bananenbrood vaak wel iets zoet is, komt die zoetheid meestal enkel uit de bananen zelf. Dat maakt het een gezondere keus dan een klassieke cake.
Dus… technisch gezien is bananenbrood eigenlijk meer cake dan brood.
Maar door de vorm, het moment waarop je het eet en de natuurlijke ingrediënten, noemen we het toch brood. Wel zo gezellig 😉 En een extra reden om dit succesrecept in De Broodbakschool te delen!
Het Allerlekkerste Bananenbrood recept
Dit bananenbrood is smeuïg, luchtig, voedzaam én makkelijk. Ideaal voor een voedzaam ontbijt, tussendoor of als gezond alternatief voor cake. En het mooiste? Je hebt maar één kom nodig en je bakt het in minder dan 10 minuten voorbereidingstijd. Laat die rijpe bananen maar komen!
Wat heb je nodig?
Ingrediënten:
- 3 rijpe bananen (hoe rijper, hoe beter) - 300 gram zonder schil
- 3 eieren maat M - 150 gram zonder schaal ;)
- 1 tl appelazijn of sap van een citroen
- 2 el plantaardige olie (kokos of olijfolie)
- 150 gram speltmeel (of havermeel of ander glutenvrij meel)
- 100 gram amandelmeel (ik maal blanke amandelen even in de Magimix)
- 8 gram bakpoeder
- Snufje zout
- Optioneel: merg van 1/2 vanillestokje, of snufje vanillepoeder of tl vanille essence
- Optioneel: 120 gram gehakte walnoten of bosbessen uit de vriezer
Zo maak je het:
- Verwarm je oven voor op 175°C en bekleed een cakeblik van 25 cm met bakpapier.
- Prak de bananen fijn in een grote kom of keukenmachine.
- Voeg de eieren, appelazijn en olie toe. Meng alles tot een egale massa.
- Roer in een andere kom alle droge ingrediënten bij elkaar: meel, bakpoeder, vanille (optioneel) en zout.
- Voeg ALLE ingrediënten bij elkaar en meng KORT tot een glad beslag*.
- Schep snel met een spatel de noten of de bosbessen erdoorheen (als je die gebruikt).
- Giet het beslag in de vorm en bak het bananenbrood in 45–50 minuten goudbruin. Controleer met een satéprikker of ie gaar is.
- Laat even afkoelen (als je het kunt weerstaan 😉) en snijd in plakken.
* SNEL werken is essentieel met bakpoeder. Er treedt een chemische reactie op wanneer bakpoeder in contact komt met zuur. Wanneer je te lang blijft roeren en spatelen dan gaan al die luchtbelletjes kapot en bak je een baksteen. Dus wanneer nat bij droog gaat: SNEL WERKEN!
Variatietips
- Voeg 1 geraspte appel toe voor extra smeuïgheid.
- Roer geschaafde pure chocolade door het deeg
- Liever glutenvrij? Gebruik in plaats van speltmeel: havermeel, quinoameel of sorghum. Laat niet de amandelmeel weg, dat is een essentieel ingrediënt.
- Eet 'm extra feestelijk met er een toefje pindakaas of kokosyoghurt bovenop.
Waarom dit bananenbrood een succesnummer is:
- Geen toegevoegde suikers
- Boordevol vezels en energie
- Snel, makkelijk én zo klaar – kan jij andere leuke dingen doen!
Bewaren & invriezen
Wikkel het afgekoelde bananenbrood in het bakpapier waar je het brood in gebakken hebt.
Of bewaar in een luchtdichte trommel. In de koelkast blijft het 4–5 dagen goed. In de vriezer zelfs tot 3 maanden!
✨ Zelf bakken geeft zoveel voldoening
Echt brood bakken is meer dan een recept volgen. Het zijn allemaal fijne ambachtelijke kneepjes en jouw liefde in de oven. Wil je écht brood leren bakken met kennis en plezier? Bekijk dan ook onze broodcursussen – voor thuisbakkers die meer willen.
Het complete online cursusaanbod vind je hier:
https://debroodbakschool.nl/met-welke-broodcursus-start-jij/
Laat het smaken! Heb je dit recept gemaakt? Laat weten in de reacties wat je er van vindt!
Ennehh,,, stuur dit succesrecept door aan al je vrienden!