Plofbrood vs zelfgebakkenbrood: ontdek het verschil
In navolging van de plofkip, zou plofbrood definitief uit de schappen moeten worden gehaald. Plofbrood, wat is dat? Waarom moet je dat niet willen eten? En wat is het alternatief?
De aanleiding van deze blogpost is het boek van oud-collega Teun van de Keuken 'De mens is een plofkip'. Teun neemt de voedingsindustrie onder de loep. En laat feilloos zien wat er misgaat.
Maar hij biedt ook perspectief: met de juiste maatregelen is er een mooiere, lekkerdere en gezondere toekomst mogelijk.
Als het om brood gaat dan spreek ík me graag uit.
Want er is best nog een weg te bewandelen.
Om een einde te maken aan PLOFBROOD.
PLOFBROOD
Eerst even de basis.
Een ‘plofbrood’ zit vol zetmeel, suikers en chemicaliën,
zodat het deeg opgepompt wordt en het brood snel gemaakt kan worden.
Want hoe sneller de rijs, hoe sneller ze gebakken kunnen worden.
Tijd is geld.
Je vindt plofbrood in elke supermarkt, maar ook bij de afbakbakkers die meelmixen gebruiken.
Zo las ik onlangs een socialpost van iemand
(ben vergeten te noteren wie het was, maar had wel de tekst gekopieerd en aan mijzelf gezonden om dat ik het shockerend vond).
Hij/Zij schreef:
DIT IS DE SAMENSTELLING VAN EEN GLUTENVRIJ MEERGRANENBROOD
VAN EEN BAKKERIJ DIE OP BESTELLING WERKT
EN DIE BENADRUKT 'GEZONDE BRODEN' TE BAKKEN
"Ingrediënten: Water, rijstebloem, tapiocazetmeel, 6,1% zonnebloempitten, 5,8% lijnzaad, aardappelzetmeel, raapzaadolie, 3% quinoameel, 3% sorghummeel, maiszetmeel, sojazemelen, psylliumvezel, dextrose, kippenei-eiwit (van scharreleieren), glycerine, maanzaad, stabilisator: hydroxypropylmethylcellulose, gekaramelliseerde suiker, gedroogd gist, bakkerszout, zuurteregelaar: natriumacetaten; aroma, verdikkingsmiddel: xanthaangom."
Bij nader inzicht wordt in dit brood meer zetmeel verwerkt dan echt, volwaardige meel.
Rijstebloem, tapiocazetmeel, en maiszetmeel zijn leeg aan nutriënten.
Met andere woorden is dit brood een glycemie-bom!
Dextrose en gekarameliseerde suiker voegen daar nog een schepje aan toe.
Met bovenstaande ingrediëntenlijst ging ik Googlen naar dit glutenvrije brood van die bakker.
Deze glutenvrije bakker (een hele bekende) schrijft:
Je bent op zoek naar een voedzaam glutenvrij brood dat ontwikkeld is vanuit de eigenschappen van normaal brood? Dit is het geval bij ons gewoon meergranen brood en geldt dan ook zeker voor het donker meergranen vitaal brood. Een stevige en gezonde boterham, rijk aan vezels.
Dit vind ik echt verschrikkelijk. Om te huilen.
En misleidend ook.
Want er zitten nauwelijks vezels in dit brood.
Het is voornamelijk zetmeel, dat zijn koolhydraten en dat is dus suiker.
En al die rommel erin.
Wat eet je dan eigenlijk?
Gebakken suikerwater!
Denk niet dat dit alleen bij glutenvrij brood het geval is.
Ook bij brood dat je bij een afbakbakker koopt of in de supermarkt zul je brood vinden wat opgeploft is.
Dit brood wordt gemaakt omdat de industrie denkt dat consumenten dit willen.
Maar dat is nou net het hele eieren eten.
Je zou bijna denken dat plofbrood normaal is.
Maar ik heb goed nieuws voor jou thuisbakker....
Je hebt het zelf in de hand!
ZELFGEBAKKEN BROOD
Met 4 slechts ingrediënten: meel, water, desem of gist en zout.
En ja, ook glutenvrij.
O en natuurlijk met al jouw liefde in je brood.
Dat geheime ingrediënt is onvervangbaar!
Bak je eigen brood, heerlijk om te doen en je weet wat je eet.
Ik help je er graag een handje mee.
In de broodbakschool vind je 6 broodcursussen om direct mee aan de bak te gaan.
Zonder zooi en met pure ingrediënten.
Waar wacht je nog op?
https://debroodbakschool.nl/met-welke-broodcursus-start-jij/
Met on-ontplofte bakkersgroet,
PS: Spreek je uit over wat je tegenkomt in broodland! Laat je reactie achter op deze post als je zelf met plezier het allerlekkerste brood bakt!