
Gebeurt dit jou ook?
Je bent op een feestje. Iemand hoort dat je zelf brood bakt.
En dan komt het: "Ooo, ik eet geen brood hoor. Niet goed voor mijn lijn."
Terwijl diegene ondertussen wel z'n vierde biertje naar binnen werkt en handenvol borrelnootjes verorbert. 😅
Ik snap het wel. Er zijn zóveel misvattingen over koolhydraten in brood. En het is hoog tijd om daar eens mee af te rekenen!
Want ik ben ervaringsdeskundige. Veel van mijn familieleden zijn obese. Toen ik eind twintig was woog ik zelf bijna 100 kilo (96 om precies te zijn - en niet omdat ik teveel brood at!). Gelukkig is dat nu verleden tijd. En schommel ik al jaren op een gezond gewicht. En duhh, ik eet graag brood!
Hoe dat kan?
Tijd voor de feiten, zonder poespas.
Misvatting 1. Koolhydraten zijn Ongezond
Even heel eerlijk: koolhydraten zijn niet allemaal hetzelfde!
Er zijn snelle koolhydraten (zoals in wit brood) en trage koolhydraten (zoals in volkorenbrood). Dat is het verschil tussen een energiepiek van 10 minuten en energie die je de hele ochtend aan de bak houdt.
Brood gemaakt met bloem of zetmeel (ook in glutenvrij brood) bevat snelle koolhydraten. Daarvan piekt je bloedsuikerspiegel snel. En daalt net zo hard. Zo af en toe is dat helemaal prima.
Maar wist je dat je brood kan bakken met langzame koolhydraten? Je vindt ze volop in bruin en volkorenbrood.
Het is dus niet juist om alle koolhydraten over één kam te scheren!
Misvatting 2. Koolhydraten Maken Je Dik
Nou, dit is wel mijn favoriet. Want het klopt gewoon niet!
Koolhydraten zijn niet de enige boosdoeners als het gaat om een paar extra pondjes. Te veel VAN ALLES kan bijdragen aan gewichtstoename. Ook vetten en eiwitten kunnen je dik maken.
Het gaat erom hoeveel je ervan binnenkrijgt. En die hoeveelheid verschilt per persoon en de mate van activiteit.
Dus als je een broodliefhebber bent, kun je nog steeds slank blijven. Kies voor volkorenbrood en je krijgt vezels en voedingsstoffen die je lichaam blij maken. Ga voor gezonde belegopties en houd het bij een portie die bij je levensstijl past.
Misvatting 3. Koolhydraten Zitten Alleen in Brood, Pasta en Rijst
Broodje Aap!
Koolhydraten zijn niet alleen verstopt in je favoriete comfort foods. Ze zitten ook volop in groenten, fruit, bonen en ja, zelfs zuivelproducten.
Het draait allemaal om variatie en het vinden van de goede koolhydraten.
Misvatting 4. In Groenten en Fruit zitten Alle Koolhydraten die je Nodig Hebt
Nou, dat zou mooi zijn. Maar het is niet zo simpel.
Fruit en groente zijn heel gezond. Maar om er voldoende koolhydraten uit te halen zou je er kilo's per dag van moeten eten. Groenten bestaan voornamelijk uit water.
Professor Theo Niewold van de KU Leuven (expert op het gebied van Voeding en Gezondheid) zegt hierover: "Brood en pasta zijn een veel betere bron van koolhydraten, eiwitten en andere voedingsstoffen."
Dus ja, groenten en fruit zijn essentieel. Maar goed brood kan daar ook bij!
Misvatting 5. Koolhydraten Zorgen voor Pieken in je Bloedsuiker én Veroorzaken Diabetes
Dit hoor ik vaak. En het klopt gewoon niet!
Professor Niewold vervolgt: "Onderzoek laat zien dat de consumptie van koolhydraten bij normale, gezonde mensen geen problemen geeft in het bloedsuikergehalte. Suikerpieken zijn heel normaal. Die hebben we al miljoenen jaren."
De oermens had ze al door het eten van bijvoorbeeld knollen of honing.
En waar komt diabetes type 2 dan vandaan? Niet door koolhydraten op zich, maar door overgewicht. En dat ontstaat door te veel eten en te weinig beweging.
Het gaat om de balans!
Misvatting 6. Koolhydraten moet je Voorgoed Vaarwel Zeggen
Ho, stop!
Je lichaam heeft koolhydraten nodig. Koolhydraten leveren energie. Energie om na te denken en verstandige keuzes te maken!
Dus afscheid nemen van koolhydraten is een no-go. Koolhydraten zijn als je beste vriend die je op moeilijke dagen steunt.
Kies alleen de goede vrienden. Zoals volkoren granen en groenten. En houd het gezellig.
Misvatting 7. Koolhydraatarme Diëten zijn de Heilige Graal
Niks daarvan!
Ja, je zal afvallen wanneer je koolhydraten schrapt uit je dieet. Maar het is niet de enige route naar een paar maatjes minder.
Het maakt voor ons lichaam namelijk niet uit waar de energie vandaan komt. Uit vet of uit koolhydraten.
Uiteindelijk gaat het erom dat je je energie die je uit voeding krijgt vergroot. Door kleinere hoeveelheden te eten in combinatie met meer bewegen. Die twee veranderingen samen zullen helemaal veel teweegbrengen!
Kortom: Brood is je Vriend (als je de juiste kiest!)
Koolhydraten zijn als brandstof voor je auto: je hebt ze nodig om te blijven draaien.
Het gaat om het vinden van de juiste koolhydraten. Gevarieerd en matig. De balans die voor jóú werkt.
Dan is af en toe een boterham met pindakaas of hagelslag helemaal oké!
En wil je leren hoe je zelf het allerlekkerste volkorenbrood bakt? Met de juiste koolhydraten, zonder gedoe, en precies zoals het hoort?
Dan is dit iets voor jou:
Ik geef een gratis proefles waarin ik je laat zien hoe je onhandelbaar deeg de baas wordt. Je kijkt letterlijk over mijn schouder mee.
Na deze proefles weet je:
Waarom je deeg plakkerig wordt (en hoe je dat voorkomt)
De truc waarmee je elk deeg handelbaar maakt
Hoe je met vertrouwen aan de bak gaat
Zonder poespas. Gewoon doen.
→ Ja, ik wil de gratis proefles!
Ik zie je in De Broodbakschool!
Warme bakkersgroet,
Marije Hanna Berghuis
Broodbakinspirator
P.S. Meer dan 10.000 thuisbakkers gingen je al voor. En beginnen allemaal met deze gratis proefles. Doe je mee?