Hoe je keuken kevers kunt voorkomen - Marije Bakt Brood
De Broodbakschool
1 min

Hoe je keuken kevers kunt voorkomen!

1 min

Stel je voor: je hebt zin om heerlijk brood te bakken.
En je opent de voorraadbus vol met gemalen graan.
Plotseling fladdert er iets uit de bus, of je ziet kevers in je keuken kruipen.
Hoe kan dat?
En belangrijker nog, hoe kun je dit voorkomen?

Het is een veelvoorkomend probleem.
Niet alleen met gemalen graan, maar ik zie het ook in zakken rijst.
Na verloop van tijd vliegt en kruipt er van alles door je keukenkastje...
Ik zie soms een soort van suikerspinachtig web in de zak.

echt brrrr....

Dan weet ik al hoe laat het is.

Het is een heel natuurlijk verschijnsel.
Want op alle graansoorten zitten eitjes.
Van verschillende insecten.

Bij het oogsten gaan die eitjes mee in de zak.
Niks aan de hand zolang de temperatuur onder de (pak ´m beet) 15 graden is.
Daarboven kunnen die eitjes uitkomen.
En die eten dan van de korrels.
Soms zijn die korrels helemaal leeg gegeten!

Als er een paar beestjes in zitten, kun je er nog wel brood mee bakken.
De meelmotten vliegen eruit zodra je de zak open doet.
Maar ik vind het geen fris idee.
En ik heb er iets op gevonden.

Want hier in Spanje in de bakkerij is het in geen enkel seizoen minder dan 15 graden.

Hoe kan je keuken kevers voorkomen?

Ik vries ALLES wat ik koop 3 dagen in. 

We hebben zo'n diepvriezer waar je in kan liggen.
Dus daar is plek zat voor een graanvoorraad.
Maar ook in een kleine diepvries kun je dit toepassen!

Zowel korrels als ook zakken gemalen graan (meel & bloem)

Met verpakking en al (anders weet ik niet meer wat er in zit).
Die zakken doe ik dan per zak in een zipzak (van IKEA) of een paar pakken samen in een grote plastic container in de vriezer.

Na 3 dagen zijn de eitjes dood. 
En zullen NOOIT meer uitkomen.

Je kan het blijven bewaren in de vriezer.
Jouw gemalen graan blijft in de vriezer zeker een jaar goed.

Maar je kan het er ook uithalen na 3 dagen.

Belangrijk is het om het IN een plastic zak te ontdooien.

Want koude dingen trekken vocht aan.
Dan wordt je pak meel nat en dan kunnen er gluten ontstaan, dat wil je voorkomen.
Dus de meelzak IN een zipzak (droog) laten ontdooien.

Met deze methode voorkom je dat jouw meel wordt opgegeten door allerlei insecten.

Ben je geschokt of benieuwd wat er zoal op graan leeft?

Lees dan deze blogpost
https://debroodbakschool.nl/7-insectenplagen-die-graan-teisteren/

fotocredit: AAIPest.com

Reacties